Konsultacijų pavyzdžiai


Esu antro kurso studentė, studijuoju dizainą Kauno kolegijoje. Labai norėčiau išvykti į P. Korėją pagal mainus, bet nežinau, nuo ko turėčiau pradėti? Beje, ar galėčiau ten susirasti darbą? Girdėjau, kad gyvenimas ten nepigus, o aš neturiu daug pinigų… Labai prašau, padėkit.

Labai džiugu, kad domitės ir norite išvažiuoti studijuoti į P. Korėją. Visų pirma, Jums reikėtų sužinoti ar Kauno kolegija turi pasirašiusi sutartį su bent vienu universitetu Pietų Korėjoje. Jeigu yra, tada galite dalyvauti kolegijos organizuojamame mainų programos konkurse dėl mokymosi užsienyje. Situacija sudėtingesnė, jeigu kolegija neturi jokių ryšių su P. Korėjos universitetais, o Jūs norite išvykti tik pagal mainų programą. Dažniausiai užsienio studentai yra priimami studijuoti į bakalauro arba magistro studijas. Būtent dėl šio dalyko turėtumėte konsultuotis su Kauno kolegijos užsienio reikalų tarnyba.
Pragyvenimas P. Korėjoje yra brangus būsto ir transporto atžvilgiu, tačiau maisto, drabužių ir kitų reikmenų kainos yra panašios kaip Lietuvoje ar net mažesnės. Susirasti darbą P. Korėjoje sunku, bet įmanoma. Jeigu turite anglų kalbos „TOEFL“ ar kitą pažymėjimą, yra galimybė rasti anglų kalbos mokytojos darbą. Tiesa, dažniausiai yra priimami tie asmenys, kuriems anglų kalba yra gimtoji, tačiau atsiranda ir išimčių. Kita galimybė – darbo paieška populiariose užsieniečių lankomose vietose kaip Insadong‘as, Hongdae. Šiuose rajonuose įmanoma rasti darbą kavinėje ar parduotuvėje, kur reikalingi darbuotojai gerai kalbantys anglų kalba. Tačiau vėlgi, nemokant korėjiečių kalbos darbą rasti nelengva.

Jeigu Jus domina konkretūs darbo paieškos P.Korėjoje interneto portalai, forumai ar įdarbinimo agentūros, maloniai prašome į mus kreiptis kitoje konsultacijoje.


Ar galėtumėte man pagelbėti? Kitų metų pradžioje norėčiau išvykti į Kiniją 3 mėnesių kursams pagal AU PAIR programą. Kiekvieną savaitę turėčiau kinų kalbos ir kultūros klases, parūpintas agentūros, o gyvenčiau su kinų šeima ir mokyčiau jų vaiką (-us) anglų kalbos. Man atlyginimas mokamas nebus, bet apgyvendinimo, maisto ir kelionės išlaidos bus padengtos. Norėčiau paklausti, ar įmanoma gauti F vizą (arba X2) 3 mėnesiams? Ar ją padaro per savaitę, nuo ketvirt. iki ketvirt. ,sakykime?Aš jau bandžiau darytis Londone, kur šiuo metu gyvenu, tačiau jos negavau, o turistinę vizą galima tik mėnesiui gauti, kadangi neturiu JK paso. Kitu atveju, ar Lietuvoje galima gauti turistinę vizą (L) 90d arba 2x30d? Ačiū Jums už pagalbą!

Sveiki. Šiam laikotarpiui (3mėn.) Jūs galite gauti studento (X2) vizą, tačiau tam  reikės patvirtinančio dokumento dėl kursų, kuriuos žadate lankyti. Viza padaroma per savaitę, dažniausiai trunka 2-3 darbo dienas.
Dėl turistinės vizos, apgailestaujame, tačiau tokiam ilgam laikotarpiui ji neišduodama.


JUNGTINĖ KONSULTACIJA

Laba diena. Šiuo metu mano viena pažįstama iš Taivano vieši atostogų tikslais Lietuvoje. Jai čia patinka, bet jos Šengeno vizos 90 dienų periodas baigiasi. Ji norėtų Lietuvoje pabūti ilgiau, taip pat norėtų legaliai užsidirbti pragyvenimui. Norėjau pasiteirauti, kokie yra galimi būdai jai gauti Lietuvos vizą bent pusmečiui?
Kadangi Šengeno viza galioja tik tam tikrą laiko tarpą, ir tas asmuo atvykdamas į Lietuvą žinojo, kokį laiko periodą jis planuoja čia praleisti, viza ilgesniam laikotarpiui yra pratęsiama tik nelaimės atveju arba pateikus svarbią pasilikimo priežastį migracijos tarnybai. Tokiu atveju, reikėtų kreiptis pačiai Taivano pilietei į Kaune, Vilniuje ar Klaipėdoje esantį migracijos tarnybos skyrių.

VILNIAUS APSKRITIES VPK MIGRACIJOS VALDYBA – Naugarduko g. 100, Vilnius
KAUNO APSKRITIES VPK MIGRACIJOS SKYRIUS – Chemijos g. 4b, Kaunas
KLAIPĖDOS APSKRITIES VPK MIGRACIJOS SKYRIUS- Kauno g. 6, Klaipėda

Tačiau dar yra kita galimybė:
Norėdamas pratęsti Šengeno vizos galiojimo laikotarpį ir (arba) buvimo trukmę užsienietis turi sumokėti 30 EUR valstybės rinkliavą už prašymo pratęsti Šengeno vizos galiojimą svarstymą ir sprendimo pratęsti arba atsisakyti pratęsti Šengeno vizos galiojimą priėmimą ir pateikti:
-galiojantį kelionės dokumentą su Šengeno viza. Kelionės dokumento galiojimo laikas turi būti ne mažiau kaip 3 mėnesiais ilgesnis už prašomos išduoti Šengeno vizos galiojimo laiką. Jame turi būti ne mažiau kaip du tušti puslapiai ir jis turi būti išduotas per pastaruosius dešimt metų;
-užpildytą nustatytos formos prašymą išduoti Šengeno vizą (.doc, .pdf). vieną 35 x 45 mm dydžio spalvotą nuotrauką, atitinkančią asmens amžių;
-galiojantį sveikatos draudimą patvirtinantį dokumentą. Sveikatos draudimo suma yra 30 tūkst. eurų;
-dokumentus, nurodančius apgyvendinimo vietą, arba pakankamų lėšų susimokėti už apgyvendinimą įrodymą; dokumentus, nurodančius, kad prašymą išduoti vizą pateikiantis asmuo turi pakankamai pragyvenimo lėšų (40 eurų vienai dienai), tiek numatomo buvimo laikotarpio trukmei, tiek grįžimui į savo kilmės ar gyvenamosios vietos šalį arba vykimui tranzitu į trečiąją šalį, į kurią jis tikrai būtų įleistas arba gali teisėtai gauti tokių lėšų. Šis reikalavimas netaikomas nepilnamečiam užsieniečiui, vykstančiam kartu su pilnamečiu šeimos nariu;
-informaciją, padedančią įvertinti, ar prašymą išduoti vizą pateikiantis asmuo ketina išvykti iš valstybių narių teritorijos iki prašomos išduoti vizos galiojimo laikotarpio pabaigos. dokumentus, patvirtinančius kodėl jis negali išvykti iš Lietuvos Respublikos iki Šengeno vizos galiojimo laikotarpio ir (arba) buvimo trukmės pabaigos.

Laba diena, ačiū už išsamų atsakymą. Turiu dar klausimą. Susipažinau, su vizos prašymo forma ir ten kaip vienas iš kelionės tikslų yra ,,Šeimos arba draugų lankymas“. Kaip manote, ar turint tokį pagrindinį tikslą realu gauti nacionalinę vizą? Ar retai kas gauna vizą su tokiu tikslu? Ačiū.

Svarstymo metu dėl leidimo išduoti nacionalinę vizą, draugų lankymas bus palaikytas nerimta priežastimi, ir nei viza, nei leidimas gyventi nebus išduoti. Nacionalinė viza ar leidimas gyventi išduodami tik šeimos nariams (ne draugams), pasirašius darbo sutartį (galima ir nepilnu etatu) ir gavus patvirtinančius dokumentus iš darbo biržos, įstojus į universitetą, arba susituokus.  Taip pat nacionalinė viza galėtų būti išduota, jeigu mergina savanoriautų Europos Sąjungos ar jos valstybių narių remiamų savanorių programose.

Norėčiau paklausti, kur galėčiau rasti nurodymus, kokia darbo sutartis turėtų būti pasirašyta ir kokių dokumentų reikia iš darbo biržos? Taip pat, kaip žinoti, kurios savanorių programos atitinka vizos prašymo reikalavimus? Ačiū.

Bet kokia oficiali darbo sutartis yra tinkama. Taivano pilietė turėdama pasirašytą darbdavio darbo sutartį turėtų eiti į darbo biržą ir ten gauti tos sutarties patvirtinimą, kad ji yra įdarbinta legaliai ir sutartis yra galiojanti.
Visos ES bei ES šalių narių remiamos savanorių programos atitinka reikalavimus norint gauti vizą. Daugiau info galite rasti šiame puslapyje: http://www.buksavanoriu.lt
Su viza susijusiais tolimesniais klausimais galite kreiptis Migracijos Tarnybos nr.: (8 5) 271 8619


JUNGTINĖ KONSULTACIJA

Sveiki, aš teikiu paraišką dėl post-doc pozicijos Kinijoje. Kadangi mano daktaro diplomo laipsnis nepripažįstamas Kinijoje, jį reikia sertifikuoti. Priimančio unversiteto administracija siūle kreiptis i ambasadą. Ar ši procedūra atliekama Kinijos ambasadoje Lietuvoje ? Ačiū.

Sertifikavimas gali būti atliekamas Kinijos ambasadoje Lietuvoje. Pirmiausia, nuneškite savo diplomą į Užsienio reikalų ministeriją, kad jį patvirtintų, ir tuomet su patvirtinimu ateikite į ambasadą. Su savimi reikia turėti pasą, paso kopiją, dokumentą, dokumento kopiją, bei iš interneto atsispausdintą formą.

Civiliniai dokumentai kainuos 22 eurus, o komerciniai – 43 eurus.

Sveiki, norėjau pasiteirauti ar reikia iš anksto užsiregistruoti į susitikimą (ir jei taip, kaip ?) norint legalizuoti dokumentus Kinijos ambasadoje, Vilniuje ? Ačiū iš anksto.

Išankstinio užsiregistravimo nėra. Tačiau atvykti reikia konsulinio skyriaus darbo metu, t.y. antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 9:00 iki 11:30.


Sveiki, norėčiau sužinoti gintaro gaminiams ir gintaro žaliavai taikomus muitus vežant juos į Kiniją parduoti. Ar vežant prekes į parodą taip pat reikia mokėti muitą, jei taip, tai koks tarifas taikomas? Kokie dokumentai yra reikalingi vežant prekes į Kiniją parduoti, ir vežant prekes į parodą? Iš anksto ačiū, lauksiu atsakymo.

Įvežant į Kiniją gintaro produktus muitinėje reikia pateikti šiuos dokumentus:

1. Muitinės deklaraciją
Muitinės deklaracijoje reikia nurodyti: 1. Įvežamos prekės pavadinimą 2. Įvežamos prekės rūšį 3. Apdirbimo rūšį (neapdirbtas/dalinai/stipriai apdirbtas) 4. Produkto būseną (pvz.inkrustacija) 5. Kilmė (pvz. natūralūs) 6. klasifikacija
2. Importo mokestis: muitinės mokestis 3 proc., pridėtinės vertės mokestis (V.A.T.) 17 proc.; 3. Akcizas 10 proc.
3. H.S. kodas
4. Dokumentą, nurodantį krovinio svorį (Weight memo/Packing list)
5. Sąskaita, kuria remiantis deklaruojama prekės kaina
6. Pirkimo kontraktą
7. Krovinio dokumentus (Bill of Lading)

Dėl tikslesnės informacijos apie importuojamiems produktams taikomas sąlygas ir reikalavimus reikėtų kreiptis į Kinijos ambasados Ekonomikos/komercijos skyrių Lietuvoje. Ekonomikos/komercijos skyrius
Adresas: Blindžių g. 34, Vilnius
Tel: 2722375 Fax: 2722161
http://lt.mofcom.gov.cn
Email: lt@mofcom.gov.cn

Dėl gintaro dirbinių eksponavimo parodose Kinijoje. Lietuvos muitinė pateikia tokią informaciją apie prekių iš ES vežimą į parodas Trečiosiose šalyse:

Bendrijos muitinės kodekse nėra atskirai aprašyta laikinojo išvežimo procedūra, ji priskiriama eksporto procedūrai. Išvežant ES prekes, pvz., parodos eksponatus į trečiąsias šalis, kuriuos numatoma po parodos grąžinti atgal nepakeistu pavidalu, įforminamas bendrojo administracinio dokumento (BAD) eksporto rinkinys, kurio 37 langelyje „Procedūra“ įrašomas kodas 2300, nurodantis, kad prekės išgabentos iš ES teritorijos laikinai ir bus grąžintos. Kartu su nustatyta tvarka užpildytu BAD eksporto rinkiniu turi būti pateikta sąskaita, kuria remiantis deklaruojama prekių muitinė vertė, transporto dokumentai, informacija apie rengiamą parodą ir kiti dokumentai, nurodyti Muitinės departamento generalinio direktoriaus 2004 m. balandžio 27 d. įsakymu Nr.1B-414 (Žin., 2004, Nr. 65-2336) patvirtintos Bendrojo administracinio dokumento muitinio įforminimo instrukcijos 36 punkte. Grąžintos prekės pateikiamos reimportui įforminti, procedūros kodas – 6123. Šios nuostatos galioja išvežant prekes į trečiąsias šalis.

Daugiau informacijos apie eksportą į Kiniją, tikslų mokesčių apskaičiavimą galima rasti čia:

http://www.cust.lt/web/guest/titulinis

http://litarweb.cust.lt/taric/web/main_LT