Instrukcija: kaip pajusti kiniškos arbatos magiją

 

Ar kada ragavote tikros kiniškos arbatos? O gal net matėte arbatos gaminimo ceremoniją? Ar žinojote, kad būtent arbata sugebėjo apjungti visų Kinijos žmonių pasaulėžiūrą, kultūrą bei dvasinius ryšius? Ritualas padeda atrasti viską: tiek subtilų aromato skonį, tiek gyvenimo prasmę. Kiniškos arbatos ceremonijos idėja – bent trumpam palikti visus rūpesčius ir pasimėgauti gera arbata bei pajusti visapusę harmoniją.

Pradėkime nuo pradžių

Klasikinės kinų arbatos ceremonija paprastai vadinama Gongfu (kin. ) arba Kungfu ( kin. 功夫) arbatos ceremonija. Paprastais žodžiais išvertus, tai būtų „įgūdžiai iš praktikos” arba „kantrios pastangos”. Kinams ši ceremonija yra meno forma, naudojant arbatos lapus, tam tikrus indus, bei žinant visas taisykles. Tačiau visos arbatos esmė yra ne technikoje, nes ceremonijos meistrui taip pat reikia mokėti apjungti žinias, pajusti erdvę, bei pačią arbatą. Taip galima geriau pažinti save ir kas aplink, pajusti ką reiškia tyla ir žodžiai. Arbatos ceremonija yra būdas peržengti žemišką pasaulį, tiltas į kitą pasaulį, vienas – tobulumo, kitas – harmonijos.

Vienuoliai buvo pirmieji, kurie organizavo arbatos gėrimo ceremoniją Kinijoje. Tai buvo paprastas ritualas skirtas mokyti pagarbos gamtai, išreikšti nuolankumą ir pasiekti bendrą taikos jausmą. Kinijos arbatos ceremonija išplito dar Tang (kin. 唐 ) dinastijos laikais (618 – 907m.). Tai pirmiausia pradėjo patikti elitui ir iki Ming (kin. 明) dinastijos (1368 – 1644m.) arbatos gėrimas išplito ir žemesnėse klasėse. Nuo tų laikų, arbata tapo neatsiejama Kinijos kultūros dalis.

Išsirinkite ceremonijos arbatą pagal skonį ir poreikius

Dažniausiai Gongfu arbatos ceremonija daroma su Oolong (kin. 烏龍, pinyin: wūlóng) arba raudona (juoda) arbata. Taip pat galima padaryti su bet kokia žalia ar balta arbata. Žalia arbata yra paprasta ir šviesi, maistinga ir pilna vitaminų. Arbata turi tokią medžiagą, kuri padeda nuslopinti vėžines ląsteles, gali užkirsti jam kelią, o gal net ir jį panaikinti.  Juoda (raudona) arbata yra švelni, ji  padeda virškinimui, žadina apetitą. Ypač gerai žmonėms turintiems silpną skrandį ar blužnį. Oolong (kin. 烏龍, pinyin: wūlóng) arbata padeda numesti svorio.  Nesvarbu, kokią arbatą išsirinksite, vis tiek bus atskleistos visos arbatos svarbiausios savybės: spalva, aromatas, skonis ir forma. Įvairūs ceremonijos žingsniai dar labiau jas paryškins ir padės ne tik Jūsų sielai, bet ir kūnui.

Svarbu išsirinkti geros kokybės arbatą 

Kai jau išsirinkote arbatos rūšį, nepamirškite ir jos kokybės. Prieš perkant, geresnės arbatos parduotuvės pirmiausia pasiūlo paragauti arbatos ir tuomet daug lengviau galite apsispręsti, ar pirkti, ar ne. Paprašykite, kad ją užvirintų keturis ar penkis kartus, taip atpažinsite aukštos kokybės arbatą , po tiek virinimų skonis išsilaikys kuo puikiausiai.  Prastos kokybės arbata gali turėti gerą skonį tik po pirmo arba antro užvirinimo. Todėl po tiek virimų pajusite labai silpną arbatos skonį, ir galų gale, jums reikės panaudoti daugiau arbatos. Taip pat neapsirikite dėl kainos. Parduotuvės požiūriu „aukštos kokybės arbata” yra pati brangiausia. Tai gali būti netiesa, pamėginkite apžiūrėti arbatos lapus. Nekreipkite dėmesio į pakuotę. Jos būna labai gražios, tačiau tai tikrai nėra kokybės rodiklis.

Vanduo, nei per karštas, nei per šaltas

Labai svarbu pasidomėti vandens temperatūra. Darant arbatą iš esmės išsiskaido ląstelių struktūra, arbatos lapai atskleidžia savo skonį. Jeigu vanduo per karštas, ar ne pakankamai karštas, lapai bus išskaidyti per greitai arba per lėtai, taip nukentės skonio kokybė.

Apačioje pateikiame reikiamos vandens temperatūros lentelę:

Žalia/Balta arbata 75-80 C. Max. 86C
Oolong (kin. 烏龍, pinyin: wūlóng) 90-97C
Raudona (juoda) arbata 95C- verdantis

 

Virinkite tik po kelias sekundes!

Užvirinimo laikas yra pagrindas paruošiant skanią arbatą.  Jeigu vadovausitės nurodymais lentelėje, ji padės atskleisti tikrąjį arbatos skonį.

 

Nesuspausti, palaidi ir valcuoti lapai (maži kamuoliukai) Suspausta arbata
Nuplauti lapus Nupilti arbatą taip greitai, kaip įmanoma 5-8 sekundės
Pirmas virimas 6 sekundės 10-15 sekundžių
Antras Virimas 4 sekundės 8-10 sekundės
Trečias virimas 6 sekundės 6-8 sekundės
Ketvirtas virimas 8 sekundės 8-10 sekundės
Penktas virimas 10 sekundžių 10-12 sekundžių

 

Ceremonijoje naudojami indai:

  • Virdulys vandeniui šildyti. Senais laikais buvo šildomas anglimi arba medžiu, bet dauguma žmonių dabar naudoja viryklę ar elektros degiklį, kad vanduo būtų sušildytas.
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „china kettle“

Virdulys vandeniui šildyti

 

  • Arbatinukas. Jis gali būti porcelianinis, Gai wan (kin. 盖碗) ar kito stiklo. Turi būti tinkamo dydžio, kad patiektų arbatą reikiamam žmonių skaičiui.
  • Filtras – kiniškas sietelis, labai plonu tinkleliu ir konkrečios formos, kad tilptų į kinišką virdulį ir ąsotį.
  • Maži (antpirščio dydžio) arbatos puodeliai. Geriausia, jei galima naudoti yixing (kin. 宜兴, pinyin: yíxìng ) molio puodus. Jie padaryti specialiai šiam tikslui ir yra pagaminti iš akyto molio, kuris sugeria arbatos skonį ir jį pagerina.
exquisite-suet-jade-bone-porcelain-font-b-gaiwan-b-font-tea-set-font-b-chinese-b

Nuotraukoje matomas arbatinukas, maži puodeliai bei reikalingas filtras.

  • Arbatos dėklas. Tai yra tuščiaviduris kvadratinis padėklas, pagamintas iš medienos arba molio. Puodai ir puodeliai dedami ant viršaus ir kai vanduo pilamas virš jų, garai eina į dėklo paviršiaus skyles. Padėklas turi būti išmestas ceremonijos pabaigoje.
cheap-wenge-tea-tray-displaying-and-serveing-tea-tea-tray-handicraft-chinese-kung-fu-tea-set-chinese-teaism-practice-b2

Medinis arbatos dėklas.

 

  • Medinis arbatos šaukštas ar samtelis. Taip pat gali prireikti medinių rinkinių, pinceto, replių . Jie naudojami tvarkyti karštus puodelius ceremonijos pradžioje.

    img_6448_1024x1024

    Mediniai įrankiai.

 

Ceremonijai pasiruošta, galime pradėti!

  1. Pirmiausia reikia sušildyti arbatinuką užpildant verdančiu vandeniu ir leisti pabūti kol sušils. Vėliau supilti verdantį vandenį ant koštuvo ir užpildyti arbatos puodelius, taip juos sterilizuosite bei sušildysite.
  2. Išpilkite iš vandens arbatinuko šiltą vandenį, padėkite išmatuotą kiekį arbatos į arbatinuką naudojant medinį šaukštą ar bambuko samtelį ir užpildykite su tinkamos temperatūros vandeniu. Užpildykite vandeniu iki arbatinuko viršaus, kol burbuliukai išnyks ir vanduo liks švarus. Šis procesas pašalina dulkes nuo lapų ir yra  vadinamas „lapų plovimu“ . Pakeiskite dangtelį ir tuoj pat nupilkite vandenį, tada pakreipkite dangtelį, kad arbatinukas būtų šiek tiek atviras. Toks pakreipimas leidžia arbatinuko šilumai pabėgti ir taip išvengsite lapų „išvirimo“ bei išlaikysite aromatą.
  3. Iš naujo užpildykite arbatinuką, kol vanduo prisipils iki viršaus. Uždėkite arbatinuko dangtelį ir skaičiuokite tiek sekundžių, kiek reikia. Pasibaigus skaičiavimui, supilkite arbatą į ąsotį, jį uždenkite ir pakreipkite arbatinuko dangtelį. Tuščius puodelius pripildykite šiltu vandeniu (naudojant žnyplės, kad jie nebūtų paliesti) ir juos pateikite svečiams.

Priklausomai nuo arbatos, šis procesas gali būti atliekamas tris, keturis ar net daugiau kartų. Kiekvieną kartą, arbata paliekama įsigerti šiek tiek ilgiau. Geros kokybės arbata gali būti užpilama iki šešių kartų.

Nebūk nemandagus, laikykis arbatos pateikimo taisyklių!

Ceremonijos metu svarbu išlaikyti judesių grakštumą ir visada tarnauti sukamaisiais judesiais. Norėdami oficialios ceremonijos, visada tarnaujama dešine ranka ir sukama pagal laikrodžio rodyklę. Norėdami mažiau oficialios ceremonijos , žmonės aptarnavimui gali naudoti savo kairę ranką, bet privalo palikti sukamuosius judesius pagal laikrodžio rodyklę . Taip svečiai visada jausis laukiami.

Atgaiva kūnui ir sielai

Pateikiamas arbatos puodelis yra nedidelis, todėl negalima jo išgerti vienu gurkšniu. Yra priimta, kad pirmiausia reikia arbatą paauostyti ir tik tuomet galima ragauti. Arbatą reikia gerti lėtai, pasimėgauti ne tik skoniu, bet ir spalva, bei pačia ceremonijos autentika. Kai kurie arbatos mylėtojai imasi daug priežiūros, kaip perpilti vandenį į arbatinuką – pavyzdžiui,  pilant vandenį apvaliu būdu į puodą arba judinant karšto vandens virdulį aukštyn ir žemyn tris kartus.

Kad ir kaip buvo smagu, nepamiršk susitvarkyti!

Pradėkime nuo to, kad reikia išimti lapus. Arbatinuką, puodelius ir dangtelį praskalauti su karštu vandeniu. Nenaudoti jokių indaplovių, muilo ar indų ploviklio. Viską palikti atvirame ore , leisti jiems patiems išdžiūti.

Pagrindinė ceremonijos idėja yra bent trumpą laiką palikti visus rūpesčius ir bėdas. Mėgautis gera arbata, jos skoniu ir kvapu, sugebėti pajusti tobulumą ir harmoniją.

 

Autorius: Brigita Arlauskaitė

Papildoma informacija

Šaltiniai:

Lui, D., Dahlberg, L.E., 2009. Gong Fu Cha The Complete Guide To Making Chinese Tea

Richardson, L.B., 2014. Modern tea  – A Fresh Look at an Ancient Beverage. [e-knyga]. Rasta: Google books < https://books.google.com/> [žiūrėta 2015m. kovo 4d.]

Solala, T., 2010. Cha Dao : The Way of Tea, Tea As a Way of Life. [e-knyga]. Rasta: Google books < https://books.google.com/>  [žiūrėta 2015m. kovo 4d.]

Tong, L., 2010. Chinese tea

 

Autorius: Baltic Asia

Pasidalink šiuo straipsniu