Pačinko

Pačinko – kas tai? Tai žaidimas, panašus į pinbolą (angl. pin-ball), labai populiarus Japonijoje. Japoniškai užrašomas pachinko (パチンコ). Šio žaidimo pavadinimas kilo iš metalinių rutuliukų skleidžiamo garso, japonų pavadinto pachi pachi (パチパチ). Galima teigti, kad tai yra japoniška kazino versija, nors oficialūs lošimai iš pinigų Japonijoje uždrausti. Visgi pačinko salonų savininkai rado kaip ši įstatymą apeiti. Studijuodamas Japonijoje susidomėjau šiuo žaidimu, panorau sužinoti apie jį daugiau ir išbandžiau jį pats.

Trumpa pačinko istorija

Nors dėl pačinko ištakų iki dabar netyla diskusijos, tačiau pati populiariausia versija teigia, kad jo prototipas buvo sukurtas JAV, Caille-Schiemer kompanijoje 1901 metais – tai buvo vertikali pinbolo mašina. Ji buvo importuota į Japoniją 1920 m. ir greitai išpopuliarėjo kaip „Korinto“ žaidimas, kurį ir dabar žaidžia vaikai per vasaros festivalius Japonijoje. Po dešimtmečio, 1930 metais pačinko pradėjo populiarėti ir kaip suaugusiųjų pramoga.

Augančiam pačinko populiarumui sutrukdė Antrasis pasaulinis karas, kurio metu visi pačinko salonai buvo uždaryti. Pasibaigus karui, jie buvo vėl atidaryti, tačiau iki 1975 metų pačinko salonai buvo priskiriami kriminaliniam pasauliui, juose neretai buvo plaunami pinigai, todėl save gerbiantys japonai dažniausiai ten nesilankydavo.

Viskas pasikeitė kuomet pakito valdžios pozicijos ir pačinko buvo pripažintas legaliu verslu – tuomet atsirado daug naujų ir blizgančių pačinko salonų. Japonijoje esant mažoms palūkanų normoms, šis verslas tapo ypač pelningas, ir žaidimų salonai ėmė dygti kaip grybai po lietaus. Pradėtos rengti kampanijos, siekiant įtraukti naujus žaidėjus, imta orientuotis į vyresnio amžiaus žmones, namų šeimininkes. Šis žaidimas paplito visoje Japonijoje.

Pačinko savo populiarumo viršūnę pasiekė 2002 metais, kuomet salonų skaičius buvo didžiausias per visą pačinko gyvavimo istoriją ir siekė net 18000. Nuolatinių žaidėjų skaičius tuo metu viršijo 2,2 mln. Šis skaičius vėliau ėmė po truputį mažėti, tačiau išliko gana stabilus, rinka taip pat išliko stabili. Pačinko apyvarta Japonijoje 2010 metais buvo apie 34 trilijonai jenų (t.y. apie 900 mlrd. litų). Palyginimui, Lietuvos biudžeto išlaidos 2013 metais siekė 36,1 mlrd. litų. Tai padeda suvokti kokie yra šio žaidimo Japonijoje mastai.

Kaip vyksta žaidimas

Pirmas dalykas, kurio neįmanoma nepajausti, yra siaubingas triukšmas, tai yra rutuliukų skambėjimas ir monotoniškos melodijos. Į žaidimo automatus dedama mažiausiai 1000 jenų (apie 26,5 Lt) kupiūra, su kuria žaidimą yra tekę ir man išbandyti. Už šiuos pinigus gaunama 1000 metalinių rutuliukų, kurie metami į žaidimo aparatą. Jie šaunami į žaidimo aparatą ir šokinėja jame skambant monotoniškoms melodijoms.

Žaidimo tikslas yra pataikyti į jackpot vartus, kurie duoda 10 papildomų rutuliukų ir suteikia galimybę laimėti didįjį prizą, kuris dažniausiai būna 10000 rutuliukų. Vėliau pakalbėjus su nuolatiniais žaidėjais paaiškėjo, kad jie dažniausiai žaidžia su maždaug 5000 jenų (apie 135 Lt), tai leidžia žaisti gerokai ilgiau ir suteikia didesnę galimybę laimėti didįjį prizą.

Būtent nuolatinė įtampa ir siekis laimėti yra pagrindinis šio žaidimo variklis. Nors žaisti iš pinigų Japonijoje yra draudžiama, tačiau pačinko salonai tai apeina išduodami specialius žetonus, kuriuos galima iškeisti į pinigus tik tam tikroje būdelėje prie pat salono arba net atskirame pastate – tas statinys net turi savo adresą.

Apie pačinko su humoru

Siekiant išpopuliarinti pačinko žaidimą, dažnai pasitelkiami Vakarų pasaulio simboliai ar aktoriai. Taip pat kaip ir šiame paveiksliuke pateiktas didžiausios pačinko kompanijos Japonijoje, Sankyo, plakatas su Žvaigždžių Karų tematika, ar reklama su aktoriumi Nicolas‘u Cage‘u. Ši reklama Japonijos televizijų eteryje buvo leidžiama dešimtajame dešimtmetyje.

 

Autorius: Julius Pukelis

Redagavo: Monika Dvirnaitė

 

Papildoma informacija

Nuorodos į medžiagą, kuria remiasi straipsnis:

Nuotraukos:

  • Autoriaus nuotraukos

 

Autorius: Julius Pukelis

Metus laiko studijavęs Japonijoje, Osakoje, įvaldęs Kansai-ben dialektą ir taip pat pakeliavęs po Kiniją. Domisi istorija, šiuolaikine Azijos kultūra ir pačinko.

Pasidalink šiuo straipsniu