Darbas Kinijoje – paieškos ir atradimai

Darbas Kinijoje

Populiariausias darbas Kinijoje užsieniečiams yra anglų kalbos mokymas. Todėl šiame straipsnyje pristatysiu būtent jį. Apžvelgsiu, ką reikėtų žinoti prieš pradedant ieškoti darbo ir pateiksiu keletą patarimų iš savo asmeninės patirties.

Reikalavimai anglų kalbos mokytojams

Pagrindinis reikalavimas yra būti anglakalbiu („native speaker“), tačiau jis nėra toks aktualus jei jums mokymo vieta nėra labai svarbi ir galite dirbti mažesniuose miestuose, kadangi Kinijoje mokytojų poreikis yra labai didelis, ir sugriežtėjus reikalavimams užsieniečių atvyksta vis mažiau. Kitas reikalavimas yra bakalauro arba aukštesnis diplomas, rekomenduojamas anglų kalbos, vėlgi jis nėra privalomas, tačiau norint gauti darbo vizą, jis tikrai pravers.

Taip pat ieškant darbo turėsite privalumų jei būsite išlaikę TESOL (Teaching of English to Speakers of Other Languages) arba TEFL (Teaching English as a Foreign Language) kursus, kuriuos galima išlaikyti ir internetu. Kaina svyruoja nuo 150 iki 1000 dolerių (380- 2528 litai), priklausomai nuo kursų trukmės ir internetinio puslapio, iš kurio juos pirksite. Šie kursai yra beveik identiški ir vienodai pripažįstami. Rekomenduočiau kursus, kurių trukmė būtų bent 100 valandų – jie suteikia diplomą, kuris pripažįstamas Kinijoje ir beveik visame pasaulyje.

Patirtis  nėra būtina, tačiau jei jos turite, galite pretenduoti į aukštesnį darbo užmokestį suteikiančias darbo vietas. Oficialiai Kinijos įstatymų rekomenduojama 2 metų patirtis, dirbant darbą, susijusį su anglų kalbos mokymu. Tačiau tai yra rekomendacija ir įstatymai skiriasi kiekvienoje provincijoje, priklausomai nuo mokytojų poreikio ir atvykstančių mokytojų skaičiaus.

Darbas Kinijoje: Anglų k.

Darbas Kinijoje: Anglų k. mokymas

Reikalingi dokumentai

Vienas iš svarbiausių kriterijų ieškant darbo yra Kinijos viza. Šiais metais sugriežtėjus įstatymams, tapo sudėtingiau gauti darbo (Z) vizą. Tai yra vienintelė viza, su kuria užsieniečiams galima legaliai dirbti Kinijoje. Būnant Lietuvoje ją gauti yra sudėtinga, tačiau jei turite laiko ir tinkamą kvalifikaciją, tai yra įmanoma. Prieš vykstant į ambasadą svarbu pasitikrinti visus dokumentus, tai galima padaryti telefonu arba elektroniniu paštu, kadangi ambasados tinklalapyje nevisada galima rasti naujausią informaciją. Svarbu tai, kad norint gauti vizą, reikalingi originalūs dokumentai iš Kinijos, kurie paskui grąžinami.

Pasiruošimas darbo paieškoms

Pradėjus ieškoti darbo rekomenduoju pasiruošti trumpą 3-5 minučių prisistatomąjį vaizdo klipą, jame gali būti ankstesnė darbo patirtis bei motyvacija. Toliau seka dokumentų siuntimas eletroniniu paštu. Naudojantis agentūromis, dažniausiai į laiškus atsakoma greitai. Todėl jei atsakymo nesulaukėte per 3 darbo dienas, labai didelė tikimybė, kad jo išvis nesulauksite.

Reikėtų pasisaugoti ir agentų, kurie vietoj interviu stengiasi įsiūlyti darbą – tai dažniausiai nėra pats geriausias darbas Kinijoje, taip pat reikėtų vengti rinktis patį pirmą darbo pasiūlymą, kadangi agentūros dažniausiai turi keletą pasiūlymų. Siūlomas atlygis – taip pat derybų objektas, kuris gali keistis, pasikeitus agentūros imamiems procentams.

Atlyginimas

Darbas Kinijoje apmokamas priklausomai nuo miesto ar vietovės, kurioje dirbate. Didžiausi atlyginimai yra didžiuosiuose miestuose: Pekine ir Šanchajuje užsieniečių atlyginimai siekia nuo 6000 iki 15000 ir daugiau Kinijos juanių per mėnesį (2500-6200 Lt), priklausomai nuo darbo laiko ir priedų. Ganėtinai įprasta yra užsieniečiams, kad darbas Kinijoje garantuoja būstą, tačiau tuomet atlyginimas mažėja. Didžiuosiuose miestuose pačiam susirasti būstą yra gana sudėtinga ir kaina gana didelė – Pekine už vieną kambarį trijų kambarių bute gali tekti pakloti daugiau nei 2000 juanių per mėnesį (830 Lt). Mažesniuose miestuose, kurie vis dar priskiriami regiono sostinės lygmeniui, vieno ar dviejų kambarių būsto kaina siekia apie 1500-2000 juanių per mėnesį (620-830 Lt). Šiuose miestuose atlyginimas mažesnis, apie 5000-10000 juanių per mėnesį (2000-4100 Lt), tačiau pragyvenimo kaštai mažesni, maistas restoranuose ir parduotuvėse pigesnis. Kinų ir užsieniečių atlyginimai mokymo sferoje gana ženkliai skiriasi. Pavyzdžiui, Pekine ar Šanchajuje užsieniečių atlyginimai yra apie 2-3 kartus mažesni, o mažesniuose miestuose ir 3-5 kartus mažesni, ir siekia 2000-3000 juanių per mėnesį (830-1250 Lt). Mažuose miestuose užsieniečių atlyginimas vėl vienu ar dviem tūkstančiais mažesnis, tačiau dažniausiai tokius darbus siūlo valstybinės mokyklos, kurios suteikia apgyvendinimą ir maitinimą bei sutvarko vizai būtinus dokumentus.

 

Linku sėkmės visiems, ieškantiems darbo Kinijoje (jos jums prireiks).

 

Keletas populiaresnių darbo paieškos tinklalapių:

 


Parengė: Julius Pukelis
Redagavo: Monika Dvirnaitė


 

 

Autorius: Julius Pukelis

Metus laiko studijavęs Japonijoje, Osakoje, įvaldęs Kansai-ben dialektą ir taip pat pakeliavęs po Kiniją. Domisi istorija, šiuolaikine Azijos kultūra ir pačinko.

Pasidalink šiuo straipsniu